ČISTOĆA RIJEKA

Povijest

Povijest

Ekološke teme na kvarnerskom području regulirane su dokumentima i statutima čiji prapočetak datira iz 14. stoljeća. Vrijedni pravni dokumenti -zakonici i urbari, pridonijeli su kulturi života među ostalim i važnosti ekologije i zaštite okoliša. Ekološke su teme ne samo one koje govore o zaštiti prirode već i one koje govore o svojevrsnoj ekologiji duha.

Održavanje čistoće, a posebno javno prometnih površina odvijalo se na ovom području već u davnoj prošlosti. Ne može se utvrditi točna godina početka organiziranog čišćenja gradskih površina, ali Kastavski statut iz 1400. godine pokazuje primjer društvenih odnosa u kastavskoj općini, na primjer odredbe o sječi šuma i čuvanju zdravlja svih stanovnika.

Početak organiziranog čišćenja gradskih površina

Organizirano čišćenje gradskih površina počelo je 1946. godine na prostoru grada Rijeke, a ČISTOĆA Rijeka osnovana je 01. travnja 1952. godine odlukom Narodnog odbora grada Rijeke kao gradska ustanova za održavanje čistoće, zelenila i kupališta.

Suvremena "Čistoća" od devedesetih do danas

01.05.1991. godine Komunalno društvo Čistoća  d.o.o. postaje samostalno poduzeće registrirano za čišćenje svih vrsta objekata,  odvoz otpada,  te održavanje i popravak motornih vozila.
KD Čistoća d.o.o. obavlja djelatnost na području Gradova Rijeke, Bakra, Kastva i Kraljevice, te Općina Čavle, Jelenje, Klana, Viškovo i Kostrena.

KD Čistoća d.o.o. se može pohvaliti da je kao prvo i jedino društvo u Primorsko goranskoj županiji pokušalo i uspjelo objediniti GIS (segmente vezane za našu djelatnost) na području 9 jedinica lokalne samouprave.

Igor Štok, Voditelj službe GIS-a WEB-a i AOP-a, inače inicijator uvođenja GIS-a u gradove i općine riječkog prstena imenuje se voditeljem cijelog projekta. Ono što je bilo vrlo teško za ostvariti a predstavlja preduvjet za ovakav podvig, zove se zajednička tehnološka platforma koju smo dogovorili i kod drugih suvlasnika. Naime Intergraph Geomedia kao alat služio je i služi i dan danas za izradu tzv. "tehničkih karata" te inicijalni upis i svakodnevno ažururanje svih podloga i komunalnih infrastruktura.

Igor Štok održao predavanje 8. prosinca 2006.-Integraph dan 2006. - gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u prstenu grada Rijeke a sve na temu potrebe i prednosti uvođenja GIS-a u jedinice lokalne samouprave.

TEB Informatika je 8. prosinca 2006. kao Principal Registered Solution Provider za Intergraph u Republici Hrvatskoj organizirala Intergraph dan u Rijeci u Gradskoj vijećnici.

Skup je namijenjen kako postojećim tako i potencijalnim korisnicima čija su područja interesa GIS tehnologija i prostorne komponente sustava. Skup je privukao oko 100 ljudi.

Pretplati se na RSS - Povijest